11 óra után startol az első magyar műhold, a MASAT-1, élőben közvetítik.

Indul a közvetítés, 11-kor start (0:20): Élő web-közvetítés indul 10 órától a Galileo Webcast oldalán, a csapat a BME Q épületéből fogja követni az eseményt. Várhatóan 11 óra körül lesz a start, melynek alapján 16:45-kor 800 kilométer, másnap reggel 7:47-kor még közelebb, 400 kilométerre fog elrepülni felettünk a műhold.

Előzmények

Nagy nap lesz a mai: órákon belül startol a kizárólag magyar munka eredményeként megépített MASAT-1 műhold, melynek neve is a Magyar Satellite-ből áll össze - írja az Index.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem berkein belül kifejlesztett műhold típusát tekintve a parányi, ún. Cubesat műholdak közé tartozik. Ezek az eszközök mindössze 10 x 10 x 10 centiméteresek, a tömegük 1 kg. Helyet kapott benne egy napelem, egy tápegység, egy kommunikációs egység, néhány szenzor és egy vezérlőegység.

A Vega hordozórakéta a startra várva

A fellövésre a dél-amerikai Guyanában kerül sor. Először repül majd a műhold pályára állításáért felelős Vega rakéta is, ez az első olyan szerkezet, mely egyszerre több pikoműholdat is képes szállítani, így a magyar MASAT-1 mellett olasz, legyel, spanyol, román és francia eszközöket is felvisz majd az űrbe. Ezek közül azonban kiemelkedik a MASAT, ugyanis a magyar műhold rendelkezik csak fél-aktív mágneses stabilizátorral.

A műhold az űrből a saját méréseit fogja továbbítani a rádióamatőr tartományba tartozó 437,345 MHz-es frekvencián. A BME az adást az E épület tetején elhelyezkedő állomáson veszi majd, mely ugyanakkor bárki számára szabadon fogható lesz az említett frekvencián a HA5MASAT hívójellel.

A műhold elsőként 5 órával a kilövést követően fog elrepülni felettünk, majd a tervek szerint az ellipszispályáján 3 hetes küldetést teljesít, szerencsés körülmények között azonban 5-6 évig is működőképes maradhat.

Egy kiló műszeren az ország szeme !!!

Az esemény alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta emlékbélyeget bocsát ki.

 

Forrás : Bucsay István

 

 

Keresés