A világ leggazdagabb száz embere között csupán tizenkét nő van. A legutóbbi magyar toplistán egyetlen nő szerepel. Az arányok nem csak itt, mindenütt aggasztóak. 

A felmérések szerint a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál. Nehezebben jutnak felfelé a vállalati ranglétrán, és ritkábban kerülnek vezető pozícióba. Ez a különbség szinte minden területen megfigyelhető, így nem meglepő, hogy a leggazdagabbak között is alig akad nő. 

A világranglistán a top 100-ban mindössze tizenkettő nő van, a magyaroknál - a legfrissebb lista szerint - csak egy. Az a tizenkettő sem "saját" jogon került oda: örökölt vagyonukkal ugyan sokan jól gazdálkodnak, de nem ők szerezték meg első millióikat. Azonban az egyetlen magyar óriási üzleti sikerének köszönheti milliárdjait. 

Kevesebbet keresnek, kisebb a jelenlét ...

A magyar munkaerőpiaci adatok tragikus képet mutatnak - derül ki a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég 2014-es felméréséből. Például a hazai magánszférában dolgozó felsővezetők mindössze 22,6 százaléka nő. Ugyanakkor az is aggasztó adat, hogy átlagosan a férfiak alapbérének 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben. A női alapbérek minden területen elmaradnak a férfiakétól, és az elmúlt egy évben nagyjából mindenütt romlott a bérezésük.

alt

Emellett abban is tükröződnek a magyarországi viszonyok, hogy milyen a képviselők nemi eloszlása a parlamentben. A jelenlegi állás szerint a képviselők 9,4 százaléka lesz nő, így aligha reprezentálják majd hűen a női nemet az elkövetkező négy évben. Ez egyébként azt jelenti, hogy Magyarország az összes ország közül a 123 helyen tanyázik a női politikusok arányát tekintve, például Jamaica, Ghána, vagy Zambia után.

alt
Juliane Bettencourt, a L'Oreal örököse


A leggazdagabbak az örökösnők

A világ száz leggazdagabb 100 embere közötti nők tehát nem önerőből kerültek a listára. Óriásvállalatok alapítóinak leszármazottai, menyei, vagy özvegyei. Az első két hölgyemény például a világ legnagyonn kiskereskedelemmel foglalkozó láncához, a Wal-Marthoz köthető. Az első nő a száz legjobb között Christy Walton, az alapító Sam Walton menye, körülbelül 8200 milliárd forintnyi dollárvagyonnal. A második leggazdagabb pedig Alice Walton, Sam Walton legkisebb gyermeke, 7700 milliárd forint körüli dollárral.A leggazdagabb európai, egyben a világ harmadik leggazdagabb nője a szépségipari óriásvállalat, a L'Oreal örököse, Liliane Bettencourt: vagyona értéke 7600 milliárd forint. Őt pedig a Mars birodalom, a világ második legnagyobb édességipari vállalatának résztulajdonosa, Jacqueline Mars követi a maga 4600 milliárd forintnak megfelelő dollárjával. A leggazdagabb nők között megtalálhatjuk még például a számítástechnikát forradalmasító Apple vezér Steve Jobs özvegyét, Laurene Powell Jobs-t, a csomagolástechnológiai vállalat, a Tetra Laval egykori vezetőjének özvegyét, a svéd Brigit Rausingot, vagy a német autóóriás BMW résztulajdonosát Johanna Quandt-t.

A magyar milliárdosA leggazdagabb magyarokról a Napi.hu gondozásában jelenik meg a top 100-as lista, ami idén májusban érkezik. A tavalyi összeállításban egyetlen hölgy szerepelt: Kósa Erika a pénzügyi tanácsadással foglalkozó Brokernet egykori alapító tagja. Néhány éve Kósa otthagyta a cégcsoportot és új vállalkozást indított, a Consequit Groupot. Kósa nyolc évig dolgozott óvónőként, és ezután került a pénzügyi pályára mint pénzügyi tanácsadó. A Brokernetből való kiválásákor a cég szlovák leányvállalatát és jelentős mennyiségű készpénzt vitt magával. 2013-as becsült vagyona 12,2 milliárd forint. A leggazdagabb 100-ba nem került be több nő, de a korábbi években Kósa mellett mások is szerepeltek a listán. Például a médiamágnás Fenyő János özvegye, az ex-modell Kristyán Judit, az ismert történész Schmidt Mária, vagy Szilvássy Csilla, a Kemikál Építőipari Zrt. tulajdonosa.

 

Forrás : www.penzcentrum.hu

http://www.penzcentrum.hu/karrier/ok_a_leggazdagabb_nok_magyarorszagon_es_a

_vilagon_itt_a_lista.1040076.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Keresés