Egy elemző szerint 2030 előtt itt nemigen lesz euró, és a 340 forintos euró még beleférhet a kormány ingerküszöbébe.

Eltérnek a szakértői vélemények arról, milyen euró-forint árfolyam lehet elfogadható az újraválasztott Fidesz-kormány számára. Az UniCredit közgazdásza szerint a választások után a jelenleginél gyengébb forintra is berendezkedhet a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Míg a UBS bankcsoport közgazdásza úgy véli, nem érdekelt az új kabinet egy gyengülő forintban - írta az MTI a Dow Jones hírügynökségre hivatkozva.

Kovács György, a UBS szakértője szerint egy tartósan gyenge forint nagy terhet tesz a gazdaságra a devizahitelek magas aránya, illetve a magas külföldi finanszírozási igény miatt. Ezenkívül egy forintot gyengítő aktív politika kiáramlást okozhat a külföldiek által birtokolt állampapíroknál – vélekedett. (Ez az állomány mintegy 15 milliárd euróra, a bruttó hazai termék (GDP) 16 százalékára rúg.)

Toleranciaküszöb: 340 forintos eurónál ?

Az UniCredit közgazdásza, Dan Bucsa szerint ugyanakkor a választások után a magyar kormány és a jegybank is másképpen áll majd a forintárfolyamhoz, és minkét szereplő jelezheti: az euróhoz képest a jelenleginél gyengébb árfolyamot is elfogadhatónak tart. A szakértő szerint a kormány toleranciaszintje 340 forintnál van.
Ennek ellenére a magyar kormány nem deklarálhat túl magas árfolyamszintet, mert azt a piac azonnal leteszteli - idézi a Dow Jones Dan Bucsát.

2030 előtt nem lesz Euró ?

A szakértő szerint a következő négy éves, Fidesz-kétharmad ígérete mellett nem várható, hogy Magyarország 2030 előtt bevezeti az eurót. A gyenge növekedési kilátások fenyegetik a válság óta álló magyar felzárkózást ez európai uniós átlaghoz, ami 2030 utánra tolja az euró bevezetését Magyarországon - jelezte a szakember.

Dan Bucsa szerint a magyar gazdaságban számos olyan egyensúlytalanság van, amely miatt az ország még nem kerül vissza a befektetésre ajánlott hitelminősítői kategóriába.

A Forint ma...

Hétfőn reggel még azt írtuk, enyhén gyengült a forint a választás hírére. Korán reggel még 305,95 forint volt egy euró (a pénteki záró 305,70 után). Aztán nemsokára 306,19-ig gyengült. Délután, a cikk megjelenésekor pedig már 307,20 felett táncikált.

Varga Mihály ezt mondta februárban, aztán márciusban:

 

 

Forrás : Fn24 / Hír24

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/04/07/ezt-teszi-a-forinttal-az-ujrazo-fidesz/#sl

Keresés