Eddig 44 nagyvállalattal kötött stratégia megállapodást a kormány, amelyek a minisztérium szerint összesen 5500 munkahelyet hoztak létre, és 650 milliárd forint új beruházást valósítottak meg Magyarországon.

A Magyar Hírlap pénteki számában a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása alapján azt írták, a megállapodást aláíró cégekből 13 a járműiparban működik, de kiemelten érintett még az elektronikai ipar és a gyógyszergyártás is.

A megállapodások közül 25-öt európai cégekkel kötöttek, köztük két magyarral, a Waberer's International Zrt.-vel és a Richter Gedeon Zrt.-vel. Az azonos országból származó cégek közül a legtöbb (9) amerikai érdekeltségű, míg a második helyen a németek állnak.

A stratégiai partnerek túlnyomó része termelő vállalat, de a megállapodások kiterjednek a szolgáltatások bővítésére, a szakképzésre, a kutatás-fejlesztésre, a vállalati felelősségvállalásra és a promócióra is.

Legutóbb április 4-én, a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó vállalattal írt alá stratégiai együttműködési megállapodást a kormány.

Partnerség, együttműködés, szándék... ?

Pontosan mi a különbség a
1. partnerségi együttműködési megállapodás (amelyet például a Magyar Telekommal kötött a kormány február 19-én),
2. a stratégiai megállapodás (amelyet például az energia platformmal kötött az NGM március 3-án, vagy amilyen a Prinzhorn Holdinggal jött létre ugyancsak február 19-én),
3. illetve a stratégiai együttműködési szándéknyilatkozat (amelyet például a Heinekennel írtak alá február 20-án)
között?

Ezt a kérdést tettük fel még februárban a Külügyi és Külgazdasági Államtitkárságnak, ahonnan a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz irányítottak minket - választ azonban sajnos azóta sem kaptunk kérdésünkre.

 

Forrás : Privátbankár / MTI

http://privatbankar.hu/kkv/mar-44-nagy-baratot-szerzett-a-kormany-267826

Keresés