Szerda este nagy eséllyel "futunk bele" egy porcsomóba, amit a Perseidák anyaüstököse hagyott hátra másfél évszázada. Egyébként is ma lesz a csillaghullás maximuma, irány hát a természet! Sok lány fogja elveszíteni a szűzességét.

 Napok óta hullanak a csillagok az égből, de a leglátványosabb égi jelenségben ma, szerdán este lesz részünk. Ma van ugyanis a Perseidák meteorraj "maximuma", azaz most húz majd át felettünk a legtöbb fényes csík. Óránként több tucatnyi hullócsillagot láthatunk, vagyis kapja mindenki hóna alá a pokrócot, a horgászszéket, és irány egy várostól távol eső sötét, romantikus hely.

Így érdemes várni a hullócsillagokat...

Mit látunk ?

Nyilván nem egy lepottyanó csillagot. A hullócsillag az űrben keringő por, aminek szemcséi a Föld légkörébe jutva felizzanak és megsemmisülnek. 

Más nem is kell hozzá, a jelenségben szabad szemmel gyönyörködhetünk. Csillagászok azt javasolják, menjünk minél távolabb a települések fényszennyezésétől, és a megfigyelés idejére kapcsoljuk ki a magunkkal vitt fényforrásokat is. Olyan pontot válasszunk, ahol minél szélesebb körpanoráma tárul elénk.

A megfigyeléshez ugyanis nem a fejünk feletti pontot kell mereven bámulni, hanem a zenit és a horizont között, körülbelül 45 fokos szögben érdemes pásztázni az eget. Az irány sem sokat számít, bár észak vagy dél felé fordulva talán sűrűbben záporoznak a meteorok. A lényeg tényleg az, hogy minél kevesebb földi fényforrás zavarja a látványt.

A legtöbb hullócsillagot, mint mindig, hajnalban láthatjuk, ám egyes szakcsillagászok szerint szerdán kora este is számíthatunk egy maximumra. Földünk ugyanis nagy eséllyel közelíti meg a meteorraj "anyaüstökösének" 1862-ben kilökött porcsomóját. Ha ez megtörténik, ma éjjel különlegesen szép látványban esz részünk.

Szent Lőrinc és Perseus ...

Az időjárás minden bizonnyal kegyes lesz hozzánk, az ég tiszta lesz, felhőmentes, és a Hold fénye sem zavarja majd a látványt. Ha valaki nem tud kiszakadni Budapestről, a Budai hegyeket ajánljuk csillaglesre, vagy keresse fel az óbudai Polarisz Csillagvizsgálót, ahol szakemberek és csillagászati előadások várják az érdeklődőket.

Ha valaki még inkább ki akar szakadni a mindennapok mókuskerekéből, gondoljon bele: a Perseidákkal évezredek nemzedékeivel "teremthetünk kapcsolatot". A meteorraj első észlelését Kr.u. 36-ban jegyezték le Kínában, vagyis legalább kétezer éve ez az esemény az augusztusi éjszakák egyik legnagyobb látványossága.

 

Fotó: MTI/Komka Péter

Szűz Lányok ...

A kereszténység korai évszázadaiban a kereszténység már azélve, roston megsütött vértanú, Szent Lőrinc könnyeinek nevezte az égen végigszántó fényeket - hogy miért, azt ide kattintva olvashatja. Ezen az estén lehetünk babonásak is.

Hihetjük azt, ha a hullócsillag feltűnésekor kívánunk valamit, és azt senkinek nem áruljuk el, egy éven belül teljesülni fog. Előrejelezhetik viszont a halált is, de számolgathatunk is: minden egyes hullócsillag azt jelenti, egy lány épp akkor veszítette el a szűzességét.

A csillaghullást előidéző porszemek egyébként az 1962-ben felfedezett 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, így ez lett az első eset, amikor sikerült meghatározni egy meteorraj eredetét. Perseidának pedig azért nevezik, mert a Földről nézve a raj mintha a Perseus csillagképből érkezne. Ő egy görög hős volt, Zeusz fia, aki furfanggal győzte le az egyetlen pillantásával bárkit kővé változtató, kígyóhajú Medúszát.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

 

Forrás : www.hir24.hu

http://www.hir24.hu/tech-tud/2015/08/12/kulonosen-szep-lesz-ma-a-csillaghullas/

 

Keresés