Egy nem elég megbízható fogamzásgátló módszer vagy a védekezés hiánya miatti aggodalom a szerelmeskedést is beárnyékolhatja - egy friss kutatás szerint a magyar nők kétharmada szembesült már ezzel a problémával.

Számukra a helyes alkalmazás esetén csaknem 100%-os megbízhatóságot nyújtó hüvelygyűrű, spirál, tabletta vagy hormoninjekció jelenthet megoldást. A megbízhatóság mellett persze számos további tényező befolyásolhatja a szexuális életet: sokan a magas hormontartalommal összefüggésbe hozható mellékhatásokra panaszkodnak, másoknál a rendszertelenné váló vérzés okozhat kellemetlenségeket. Összehasonlítottuk a modern fogamzásgátló eszközöket a szexuális életre gyakorolt hatásuk alapján.

A nők közel háromnegyede egyetért azzal, hogy az óvszer csökkenti a szexuális élményt, de a tablettát szedők 70%-a is tapasztalt már olyan mellékhatást, ami a szerelmi életet sem kíméli: a legtöbben a libidócsökkenést és a súlygyarapodást említették. A szexuális együttléteket az is ellehetetlenítheti, ha egy nő nem bízik a fogamzásgátló módszerben: a válaszadók 31%-ával fordult már elő, hogy a bizonytalanság miatt nem tudta magát "átengedni a gyönyörnek". A félelem sajnos nem alaptalan: a kezdő tablettaszedők egyharmada 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót.1 A helytelen alkalmazáshoz hasonlóan a védekezés hiánya is jelentősen befolyásolja a szex minőségét: a nők 35%-a jól ismeri az érzést, amikor a nemi betegségek vagy a nem kívánt terhesség kockázata beárnyékolja a szeretkezést. Ennek ellene a válaszadók majdnem fele (42%) az elmúlt egy évben semmilyen módon nem védekezett, vagy a teljesen megbízhatatlan megszakításos közösülést választotta.

"A védekezési szokások nagyon komolyan befolyásolhatják a szexuális életet: sokan rosszullétet vagy libidócsökkenést tapasztalnak a tablettaszedés mellett, mások a vonzó külsejüket féltik bizonyos módszerektől. Pedig a fogamzásgátlás rengeteget fejlődött: ma már vannak olyan hormontartalmú módszerek, amik megbízhatóságukkal, egyszerű alkalmazásukkal és kiváló cikluskontrolljukkal nagyban hozzájárulnak a kiegyensúlyozott szerelmi élethez. Akivel rendszeresen előfordul, hogy elfelejti beszedni a tablettát, annak érdemes elgondolkoznia a hosszabb távú megoldásokon. A hüvelygyűrű például fele annyi ösztrogént tartalmaz, mint bizonyos tabletták, és csak havonta egyszer kell odafigyelni rá. A spirált pedig az orvosi beavatkozás után évekig alkalmazni lehet, de az első hónapokban rendszertelen, elhúzódó vérzés jelentkezhet. A teljes biztonságérzet megteremtéséhez persze a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzéséről is gondoskodni kell: az óvszer elhagyása előtt érdemes STD szűrésekre menni, és a HPV elleni védőoltás beadatása is nagyon ajánlott" - mondta el a kutatást megrendelő MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

 
1. Forrás: Védőnő XXIII. évfolyam 2013/4. szám

A cikk megjelenését az MSD Pharma Hungary Kft. tette lehetővé. Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal !

 

 
Forrás : HaziPatika.com

www.hazipatika.com/eletmod/fokuszban_fogamzasgatlas/cikkek/a_rosszul_megvalasztott_fogamzasgatlo_elronthatja_a_szexet/20150305112252?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20150324&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Ffokuszban_fogamzasgatlas%2Fcikkek%2Fa_rosszul_

megvalasztott_fogamzasgatlo_elronthatja_a_szexet%2F20150305112252#sl

 
 

Keresés