Hatékonyan operálhatják a stroke-ot. A robotsebészet lehet a következő lépés a stroke (szélütés) kezelésében - állítják a Vanderbilt Egyetem (Hollandia) munkatársai.


Új irányt vehet a stroke kezelése. A képalkotó segítségével végzett beavatkozás során a szöveti mintavételhez használthoz hasonló méretű irányítható tűt alkalmaznak, mely az agyba hatolva csupán minimális károsodást okozva képes eltávolítani a kialakult vérrögöket.

A módszert az IEEE Transactions on Biomedical Engineering című tudományos folyóiratban mutatta be Robert J. Webster professzor és munkacsoportja.

A stroke

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. További részleteket itt olvashat!
A stroke (más néven agyvérzés) kialakulásának esélye 1 az 50-hez, amennyiben az esemény bekövetkezik, mintegy 40 százalék az egy hónapon belüli halálozás kockázata, de általában a túlélőknél is súlyos agyi károsodás marad vissza. A vérzéses góc szanálása nem túl népszerű technika az idegsebészek körében, ugyanis nem jelent előnyt a túlélésben. Jóval kedvezőbb az ereket elzáró vérrögök eltávolítása, ugyanis a beavatkozás mintegy 25-50 százalékkal csökkenti a környező szövet károsodásának esélyét. Kisebb vérrögök esetén gyógyszeres megközelítést alkalmaznak, azonban a nagyobbak esetén sebészeti beavatkozás jön szóba.

Az elmúlt négy évben dr. Webster és munkatársai egy orrüregen keresztül alkalmazható technikát fejlesztettek: irányítható tű segítségével távolították el az agyalapi mirigy daganatait, anélkül, hogy az oly nagy kockázatot jelentő koponyanyitást kellett volna alkalmazni. Az eljárás adta az ötletet, hogy a távirányítású robotvezérelt módszerrel a sebész akár a vérrögöket is eltávolíthatná. A fejlesztett eszköz rendkívül precíz, apró mozgásokat is lehetővé tesz. A szimulációk szerint a vérrögök 92 százaléka eltávolítható az említett módon. A beavatkozáshoz CT szükséges, mely pontosan meghatározza a vérrög helyét, illetve a legmegfelelőbb behatolási pontot és szöget.

 

Forrás : www.hazipatika.com

http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/robotsebeszeke_a_jovo/20130814115137?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20130821&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Ftudomanyos_erdekessegek%2Fcikkek%2Frobotsebeszeke

_a_jovo%2F20130814115137#aktualis

Keresés