Nem tudjuk, ki hogy van vele, de erősen gyanítjuk, hogy sokaknak lehet halálosan elege a menetrendszerű nyári siránkozásból a drága balatoni szállások, lehúzós vendéglátás, meg a sekély víz miatt. Pedig a lecsófőzős kempingezés pimaszul olcsó, néha bagóért vehetünk ki komplett házat a Balaton partján, és bár Siófok még mindig drágább, minél távolabb megyünk a fővárostól, annál olcsóbban kapunk szobát. Egy rutinos balatonista tanácsai következnek a legtutibb szállás kifogásához.


Forrás: MTI/ H. Szabó Sándor

 

Vonnák Mónika három gyermekes családanya, a hétköznapokban casting szervező, de önmagát csak balatonistaként definiálja. Szavaiból mindenesetre egyértelműen kiderül, hogy már mindent kipróbált, amit a balatoni vendéglátás kínálni bír, és köszöni szépen, ettől ő boldognak és elégedettnek érzi magát. Most pedig megosztja velünk tapasztalatait: hogyan, hol, mikor, mennyiért lehet a legjobb szállásokat kifogni.

Első lépés: tisztázzuk, mire vágyunk!

Talán evidensnek tűnik, mégis érdemes kitérni erre a pontra. Nem mindegy ugyanis a keresgélésnél, hogy egy olcsó bulis hétvégére vágyunk a haverokkal, esetleg a családdal pihennénk egy hétig, vagy egy Balatonkerülő bringatúrához akarunk szállást szervezni - a különböző elvárásokhoz ugyanis más szállástípus illik. A bulizó tízen-huszonéveseknek egyértelműen a kemping a legtutibb megoldás, a babával utazók inkább a családi apartmanokkal és házakkal járnak jól, míg ha nagyobb gyerekeket viszünk, megint csak szóba jöhet a kemping. Idősebbek, vagy kényelmesebbek pedig a szállodát élvezik a legjobban, mert itt még a saját ételük elkészítésével sem kell vacakolni.

Családi panzió? Érdemes előre tervezni!

Ahogy közeleg a nyár, lassan, de biztosan betelnek a panziók, ráadásul nem is olyan egyszerű megtalálni őket a neten, jelentős kutatómunkát igényel a legjobbak kiválasztása. Fórumokon, aukciós oldalakon, apróhirdető website-okon kell keresgélnie a kitartó üdülni vágyónak, ráadásul ezt is érdemes már április-májusban elkezdeni. Sőt, az igazi expert azt tanácsolja: "érdemes kipróbálni azt a megoldást, hogy te magad adsz fel hirdetést arról, hogy ekkor és ekkor elmennél nyaralni, és kiadó apartmant, vagy házat keresel - így a bátortalanabb háztulajdonosok fognak megkeresni téged, akik nem vendéglátóznak ipari méretekben, de megörülnek a külön bevételi lehetőségnek. Az egyik legjobb szállásomat így szereztem Széplakon: egy idős néni jelentkezett, még a munkahelyemet is lecsekkolta, viszont mikor megbizonyosodott róla, hogy rendben vagyok, akkor szinte bagóért kiadta a házát, felszerelt amerikai konyhástól, kertestől, tűzrakóhelyestől."

Az árakról azt lehet tudni, hogy minél közelebb van Budapest, annál többet kérnek a szállásért: Siófokon 3000-4.000 Ft/fő/éj már jónak számít, Lelle környékén viszont 2-2.500 Ft/fő/éj a tarifa. Vigyázat: az árak becsapósak tudnak lenni, előfordul, hogy csak a helyszínen mondják el, hogy bár az ár az tényleg ennyi, de minimum négy személynek adják ki a szállást, ezt tehát érdemes előre tisztázni.

Kemping? Nagyobb belépő költség, később vadregény és spórolás

Először is tudatosítsuk magunkban, hogy az utóbbi kb. egy évtizedben nagyon megváltozott az, amit általában kempingnek nevezünk: bár még vannak lepukkant helyek, óriási a fejlődés. Egy átlagos kempingben most már nem mocskosak a mellékhelyiségek, normális zuhanyozók vannak, gyerekfoglalkoztatót, komfortos közösségi tereket találhatunk.

Egyszóval a kempingek mára nem azok a leszakadt helyek, mint régen voltak. További hatalmas előnyük a könnyű ügyintézés és rugalmasság: nem kell hónapokkal előre szervezkedni, általában mindig van hely, és ráadásul nagyon sokféle konstrukciót állíthatunk össze: kérhetünk csak kempinghelyet, kempinghelyet árammal, parcellát különböző méretekben. És hát ugye a legfőbb előny: az ár. Mert a kemping pimaszul olcsó: még a csúcsszezonok legcsúcsában is kijön egy sátorhely bringatárolással 500 Ft-ból. A nagyobbacska gyerekeknek pedig a sátrazás, meg a szabadban kempingfőzőn lecsófőzés kötelezően átélendő élmények.

Itt is vannak persze hátulütők: a kempingfelszerelést egyszer meg kell vásárolni, tehát van egy nagyobb kezdeti beruházás. Másrészt érdemes olyanoknak utánajárni kempingválasztás előtt, hogy például mennyire vannak árnyékos sátorhelyek (elkerülendő a belső tér ötszáz fokra hevülését), mennyire nagy az éjszakai élet a kempingben, mennyire lelakott a hely.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

 

Szálloda? Vállalati üdülőtől a szuperhotelig lehet kóstolgatni

"Legelőször a legolcsóbb szállodákkal kísérleteztem, amik tulajdonképp nem is igazi hotelek, hanem különböző vállalatok üdülői, amiket alapértelmezésben a saját dolgozóiknak szántak, de külsősök is megszállhatnak benne. Ilyenek voltak például a balatonlellei Honvéd üdülő, a balatonfenyvesi Postás üdülő meg még pár hely. Viszonylag hamar felhagytam a kísérletezéssel, mert az épületek, amikben megszálltam, gyakran szocreál retro panelkockák voltak, penészes zuhanyfülkékkel, csikkel kiégetett ágyneműkkel." - meséli Mónika.

A többi hotel viszont millióféle lehet, úgyhogy nincsenek is nagyon általánosítható szabályok: az ár-érték arányt mindig érdemes jó előre lecsekkolni internetes fórumokon érdeklődve. Egy biztos: a szállodák nyújtják a legtöbb kényelmi szolgáltatást, és egyben ezek is a legdrágábbak - ebből adódik, hogy aki spórolni akar, annak nem a legjobb ötlet hotelt választani. Ha viszont van rá keret, akkor ügyeljen a szálloda elhelyezkedésére (közelség a vízparthoz, árnyékos helyek, kilátás), a belső terek hangulatára és a kínált extra szolgáltatásokra.


Előnyök Hátrányok Kinek ajánljuk?
Kemping Olcsó, egyszerű a foglalás, sokféle konstrukcióból választhatunk, a nagyobb gyerekek imádják, saját strandja van, közel a természet, a saját holminkat használhatjuk (saját ágy, saját kanál) Nagyobb belépő költség, teljes önellátás van, közös mellékhelyiség és zuhanyzó, eső esetén sátorban kuksolás, teljes felszerelést vinni kell (sátor, ágyak, ágynemű, szék, asztal, főzőkellékek, stb.) Fiataloknak, nagyobb gyerekekkel nyaralóknak, spórolni vágyóknak, az egyszerű ügyintézés barátainak
Családi panzió Viszonylag olcsó, családias a légkör, alapvető komfortszolgáltatásokat kínál, rossz időben védett Körülményes a szervezés; hetekkel előtte való foglalás esetén, simán lehet pont a leegyeztetett napokon rossz idő Babával utazóknak, komfortkedvelő takarékosoknak, kompromisszumkész családosoknak
Hotel Maximális a kényelem, sok az extra szolgáltatás, profi a kiszolgálás Drága Vastag pénztárcájú pihenni vágyóknak

 

Forrás : www.origo.hu

Keresés